Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

     Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα Μαθηματικά είναι ένα μάθημα ψυχρό και τεχνικό, που διδάσκει τύπους με αφηρημένα σύμβολα, τα οποία, επί πλέον, δεν πρόκειται να συναντήσουμε ποτέ στην καθημερινή μας ζωή. Αρκετοί μάλιστα, ενίοτε και συνάδελφοι διαφορετικών ειδικοτήτων, εκφράζουν με κάθε ευκαιρία τη δυσφορία τους ή και τη φοβία τους με έντονο τρόπο, που επηρεάζει αρνητικά όσους (υποχρεωτικά) διδάσκονται ακόμη στο σχολείο τα Μαθηματικά. Όμως, όταν κάποιος ξεπερνά αυτά τα εμπόδια και καταφέρνει να τα προσεγγίσει διαφορετικά, συναντά γοητεία και ομορφιά! Ειδικά δε όταν διασυνδέει τις απλές μαθηματικές έννοιες με τον ίδιο του τον εαυτό και με κάθε λογής πρόβλημα υπαρξιακό. 

    Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα κείμενα που έγραψαν μαθήτριες του σχολείου μας, με αφορμή το άρθρο του αείμνηστου Ντενί Γκετζ με τίτλο "Μόνος μέσα στη σφαίρα", που περιέχεται στο βιβλίο του "Το δωρεάν δεν αξίζει πλέον τίποτα", από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

    Από την έννοια της σφαίρας και τον μαθηματικό της ορισμό, ο Ντενί Γκετζ περνάει στον πιο "κοντινό γείτονα" του καθενός, που δεν είναι παρά ο ίδιος ο εαυτός! 





Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Η φίλη μου η "κατσαρίδα"

 Ο Αριστοτέλης είχε διακρίνει τρία είδη φιλίας: τη φιλία της ωφελιμότητας, τη φιλία της απόλαυσης και, τέλος, τη φιλία της αρετής και του αγαθού. Τα δύο πρώτα είδη οφείλονται, κατά τον Αριστοτέλη, στη σύμπτωση. Εγώ θα πρόσθετα πως οφείλονται και στη "σκοπιμότητα".  

Το τρίτο είδος, αυτό της ενάρετης φιλίας, έχει στη βάση του την πρόθεση και απαιτεί προσπάθεια, καλή πίστη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλοσύνη. Όταν επιτευχθεί όμως ενδυναμώνει τον άνθρωπο και ενισχύει όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να κρύβει στον εσωτερικό του κόσμο. Με το πέρασμα του χρόνου μάλιστα η φιλία της αρετής και του αγαθού, κατά τον Αριστοτέλη πάντα, μπορεί να γίνει βαθύτερη και ουσιαστικότερη. 

Το κείμενο "Η φίλη μου η κατσαρίδα" που έγραψε η Α.Σ., μαθήτριας της Β' Γυμνασίου,  όταν στο μάθημα της Γλώσσας ασχολήθηκαν με το θέμα της φιλίας, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του μεγάλου φιλοσόφου.



Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Περί έρωτος ο λόγος

 Στο μάθημα της Λογοτεχνίας, μετά την ανάγνωση και την ερμηνευτική ανάλυση του κειμένου "Τα κόκκινα λουστρίνια" της Ειρήνης Μάρτα, από τη συλλογή "Η τριλογία του δίφραγκου", κι επειδή ήταν περί έρωτος ο λόγος, τα παιδιά της Α' Γυμνασίου επέλεξαν μια διαφορετική εξέλιξη του διηγήματος. Το πρώτο κείμενο εστιάζει στον "απαγορευμένο" για την εποχή έρωτα, ενώ το δεύτερο κινείται γύρω από την τρυφερή σχέση της μητέρας και του γιου και υπερβαίνει το ερωτικό συναίσθημα.




Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ




Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 η κ.  Στρίμτσου Αναστασία, 
απόφοιτη του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ημέρας του ασφαλούς διαδικτύου παρουσίασε την ταινία "Flag Hunter" στο Εσπερινό Γυμνάσιό Αμπελοκήπων "Πηνελόπη Δέλτα".

Σύμφωνα με τα λόγια της δημιουργού:
"Το "Flag Hunter", διάρκειας 18 λεπτών, αφορά στην αποπλάνηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, ένα σύγχρονο ζήτημα που προσπαθούμε να μοιραστούμε με όσο περισσότερο νεαρό κοινό καθίσταται εφικτό. Η ταινία είναι βασισμένη τόσο στην προσωπική μου εμπειρία με το ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης, όσο και στο θεωρητικό υπόβαθρο μιας έρευνας που έχει αποτελέσει το γραπτό κομμάτι της πτυχιακής μου εργασίας.

Ο σκοπός των παρουσιάσεων είναι η πληροφόρηση εφήβων, εκπαιδευτικών και γονέων-κηδεμόνων για την ύπαρξη του φαινομένου καθώς και η καθοδήγηση των νεαρών ατόμων για τις δράσεις που μπορούν να λάβουν σε περίπτωση εμπλοκής σε αντίστοιχες συνθήκες. "



*Το λινκ της ταινίαςhttps://www.youtube.com/watch?v=A-Bn79gQUR4&t=2s
Το τρέιλερ της ταινίαςhttps://www.youtube.com/watch?v=DgYhS9g8fK8

"Η διδασκαλία είναι ... έρωτας!"

 Στο μάθημα των Μαθηματικών της Α' Γυμνασίου και συγκεκριμένα στην παράγραφο Β.1.13, όπου παρουσιάζονται οι σχετικές θέσεις μιας ευθείας και ενός κύκλου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, 

πραγματοποιήθηκε μια εναλλακτική διδασκαλία με έμφαση στη δημιουργική ανάγνωση και τη δημιουργική γραφή.

Αρχικά διαβάστηκε με διαδραστικό τρόπο από την εκπαιδευτικό ένα κείμενο* που περιέγραφε, μάλλον χιουμοριστικά, την παράδοση της συγκεκριμένης ενότητας σε κάποια άλλη τάξη.


Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, οι μαθητές καλούνταν να μπουν στο ρόλο των πρωταγωνιστών της ιστορίας και να πράξουν κατ' αναλογία. Μέσω της διαδικασίας αυτής τα παιδιά "ανακάλυψαν" τις σχετικές θέσεις της ευθείας και του κύκλου, ενώ παράλληλα έγινε συζήτηση παιδαγωγικού ενδιαφέροντος καθώς συγκρίθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των μαθητών -ηρώων  της ιστορίας με αυτόν των συμμετεχόντων.

Τέλος, τους ζητήθηκε να ξαναγράψουν από μια άλλη οπτική την ιστορία που κατά τη διάρκεια του μαθήματος είχε διαβαστεί. Οι συμμετέχουσες μαθήτριες, Κατερίνα Π., Έλσα Π., Έλενα Α., σε συνεργασία, μας παρέδωσαν την ακόλουθη εργασία:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Το κείμενο που διαβάστηκε, με τίτλο "Η διδασκαλία είναι έρωτας" είναι από το βιβλίο "Ο Γιάννης που αγάπησα. Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών", Κ. Καλφοπούλου, Εκδόσεις Τραυλός, 2017.


Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Το "μικρό παιδί" μέσα μας

 "Ναι. Υπάρχει μέσα μας ένα μικρό παιδί. Όσο μεγαλώνουμε, το μασκαρεύουμε. Του αλλάζουμε το πρόσωπο και του δίνουμε μια όψη και μια μορφή που εξυπηρετεί τους ρόλους που καλούμαστε να υποδυθούμε στο θέατρο του κόσμου. Έρχονται όμως στιγμές που το βουβό παιδί θέλει να μιλήσει. Να διαμαρτυρηθεί για τα δικά του όνειρα. Τότε κλαίει. Και οι μπογιές αρχίζουν να ξεβάφουν. Και όταν ξεβάφουν οι μπογιές ή σε λερώνουν ή σε λυτρώνουν"*

*Απόσπασμα από το κείμενο "Ο Άγιος Αντώνιος και η Χαρούλα" που περιέχεται στο βιβλίο "Ο Κινέζος, ο Θεός και η μοναξιά", του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, εκδόσεις  Αρμός. 


Με αφορμή το κείμενο "Ο Άγιος Αντώνιος και η Χαρούλα", στο μάθημα των Θρησκευτικών και επ' αφορμής της εορτής του Αγίου Αντώνιου, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, συνεργαζόμενοι αλληλεπέδρασαν και αποτύπωσαν τις δικές τους σκέψεις γι' αυτό το μικρό παιδί, που ο καθένας κουβαλάει ες αεί μέσα του.